SPK KEM SEGENTING 1980

SPK KEM SEGENTING 1980

Friday, March 22, 2013

TJP37030 KEMUNCULAN 'BURN AFATS'


AKTIVITI APRIL '13
Sahabat Yang Baru Muncul


Skot Abu Bakar bin Kamarudin put on his request to be our facebook member (TJP37) on 13 March 13.  Initially, I did not recognise him because his picture was not clear. Furthermore he used his nick name Din Burnjr.  I made my acceptance after getting some clues from one of the group members. .

Abu Bakar was ex-AFATS (Port Dickson) prior to his cadet officers training in SPK. He left SPK sometimes in December 1980 couple of week before the commissioning day for unknown reason.


gambar Burn masa latihan di SPK 

After leaving SPK, based on his statement he received an offer to further his study in Japan in Manufacturing Technology & Engineering di Iwate Daihaku (University of Iwate), under the AOTS (Association Overseas Technical Scholarship) program.

Upon completion of his study, he worked in one of the Japanese factory in Bangi then he moved to Motorola/SMP (Bangi) and finally works with Texas Instrument (Keramat) until today. The rapid economic growth under the Look East Policy by Dr Mahathir showed the great influx of Japanese and Korean investor in Malaysia.  Abu Bakar was one of thr pioneer who share his hand to assist the development of Japanese manufactories in Malaysia, Singapore and  Thailand.

Abu Bakar and his family is now reside at Taman Desa Pelangi, Ulu Langat.  Looking into his facebook, I can say that his primary hobby is big-bike (high-power bike) adventures riding. Skot Bakar mengunjungi istana Paduka Presiden untuk mempersembahkan kad jemputan untuk rakyat S37

Pada malam 17 Mac 13, skot Abu Bakar telah mengunjungi rumah Presiden S37 (skot Lt Kol Abdul Razak) di Manjalara untuk menyampaikan kad jemputan perkahwinan anak lelakinya (Abdul Razak) beliau pada 7 April 2013 di Satay Station, Ampang Water Front.

Aku personally amat menyanjung cara skot Abu Bakar. Walaupun baru seminggu menyertai group, pastinya semua skot yang akan hadir majlis itu nanti bakal melupakan kehilangannya lebih 32 tahun yang lalu.  Persahabatan kembali bertaut.  Bertambahlah koleksi S37 yang masih hidup di atas muka bumi ini. 

Selain dari skot Abu Bakar, ramai lagi skot TJP37 yang tidak sukses menamatkan latihan atau pun menamatkan hampir kesemua peringkat latihan tetapi tidak ditauliahkan bersama-sama atas sebab-sebab yang tertentu.  Ada yang diberhentikan, ada yang memohon untuk berhenti kerana tidak dapat bertahan dengan latihan ketenteraan, mendapat peluang kerjaya yang lebih baik dan pelbagai sebab lain yang berbeza, antaranya yang aku masih ingat ialah:
 • PK Hazman bin Ahmad (Tuah) (antara yang paling aktif menyertai hampir semua aktiviti S37)
 • PK Mohd Salleh bin Hj Kasim (Tuah)
 • PK Ahmad Zainal bin Razali (Tuah)
 • PK Norhaili bin Abd Latif (Kasturi)
 • PK Mohd Yasib (Kasturi)
 • PK Abdillah (Tuah)
 • PK Mohd Natar bin Atan (Tuah)
 • PK Adnan (TUah)
 • PK Mohd Sabri bin Samsudin (Tuah) (telah meninggal)
 • PK Hanafiah (Tuah)
 • PK Rosli (Cikgu) (Jebat)
Tetapi atas kesibukan sendiri atau disibukkan dengan program latihan yang padat, maka sebahagian besar dari kita tidak menyedari kehilangan rakan-rakan kita itu.  Lama-kelamaan menjadi lupa (kecuali rakan rakat satu capoi atau sebelah capoi) dan seterusnya hilang dari ingatan.  Aku sendiri kalau terserempak, mungkin hanya Norhaili dan Cikgu Rosli sahaja yang aku kenali dan ingati wajahnya.  Yang lain aku 100% lupa.


Sementara menunggu pertemuan 7 April 13, aku masih meneruskan pemburuan untuk menjejaki rakan-rakan yang lain....
.
Pada 7hb tiba hari untuk pertama kali bersua muka dengan skot Abu Bakar Kamarudin sempena majlis perkahwinan putera beliau di Satay Station, Ampang Water Front.

Aku telah merancang memenuhi jemputan seawalnya pada jam 2.30 kerana aku mempunyai program melawat anakku (Heikal) di Kem PLKN Pelangi Hill Resort, Kerling.  Kami bertolak dari rumah pada jam 1015 pagi dan singgah di TESCO Bukit Sentosa untuk membelikan sedikit bahan makanan ringan dan alatan untuk Heikal.  Kami sampai ke Kem pada jam 1150. Kami tidak dapat bersama anak terlalu lama kerana cuaca amat panas, cucu aku pun dah mula menangis kepanasan dan kawasan berbumbung untuk pertemuan dengan ibu bapa tidak mencukupi, kami pulang pada jam 1240.  Sampai di rumah lebih kurang jam 1430.  Selepas solat Zohor aku bergerak ke Ampang Water Front dan sampai di lokasi lebih kurang jam 1530.  Agak lewat kerana tercari-cari lokasi majlis.  Sampai di sana yang ada ialah skot Mahadzir, Shohemi, Hj Jaafar Pangat, Sabari, Hussin dan Jaudin.  Kemudian datang pula skot Razak Salim dan Aini Hitam (bersama anak dan cucunya). Ini merupakan kumpulan terakhir sebelum majlis berakhir.


Budak Lanchang dengan penampilan baru, setelah tamat bertapa di Gua Lanchang selama beberapa tahun, kini sedang mencari pasaran baru..... selalu ada 5 escort, hari ini datang solo. 
Antara Aini dengan Siti Zaliha selalunya saling berganti untuk mewakili skot Hawa S37 untuk memenuhi jemputan skot2.  Yang lain-lain cuma datang sekali-sekala sahaja, tertakluk kepada kelulusan Panglima masing-masing.  Tapi yang tak ada Panglima macam Yohanez, Sarkiah dannnn...(ada lagi ke?) pun tak tunjuk muka juga.

Skot Abu Bakar mengkhabarkan ramai skot yang dah meninggalkan majlis, termasuk Tuan Presiden.  Ye la, aku sampai pun dah kat hujung waktu penutup.  Bila pulang ke rumah, aku buka facebook kerana aku pasti akan ada berita bergambar dari kamera Tuan Presiden.
Memang benar, ramai juga yang hadir lebih awal.  Inilah kelebihan S37.  Walaupun tak pernah bertemu, tak pernah dengar khabar berita dan kalau berlaga dahi di tengah jalan tak mungkin kenal antara satu sama lain, NAMUN bila dengar sahaja berita, mereka akan mencuba sedaya upaya untuk hadir.  Setiap pertemuan adalah kemungkinan pertemuan terakhir bagi kita.
.

Datin kena buli Hj Wahid ke ni sampai latah..... 
  
Paduka Presiden dengan penampilan terbaru sebagai ketua Chef.  Tetapi setakat ini hanya mendapat recognition dari dapur PULAMOR sahaja. Persatuan Chef Malaysia tak mahu iktiraf kerana pakai songkok UMNO.

Ramai skot AFATS yang hadir meraikan skot Burn yang sekian lama menghilang dari komuniti S37- rupanya mencari ilmu sampai ke Jepun. 

Tiga skot Airforce ni, duduk dekat2 tapi masing-masing dengan strategy tersendiri.  Lokman, mantan CEO Desatra tengah test kualiti sajian.  Shuairi meikirkan masa depan anak-anak yang nak beribu baru.  Hashim, pun dah mula bosan hari-hari makan sorang-sorang. 
  
  

Ko dua orang ni tak payah nak lawan-lawan macho. Jawab sama ada NAK ke TAK NAK je.  

Tengok, kami masih anggun dan bertenaga.  Bapak2 skot jangan nak buat hal.. Group kami dah kuat sekarang. 

Skot 2 orang ni duduk berpasang-pasang, mesra dan romantik lagi, ni apa hal?????
CATATAN: Kanan sekali ialah Allahyarham skot Ajhman. Ini adalah kali terakhir kami bertemu dengan beliau yang sedang bercuti dari tugas di Ankara-Turki. Beliau meninggal dunia pada 8 Jun 13 dalam kemalangan jalanraya di hariraya pertama di Kuala Selangor. Al fatihah.

Ramai juga geng S37 ex-AFATS yang sama-sama meriahkan majlis seperti skot Suhaimi Saad, Hussin, Mat Kiwi, Mahadzir dan Jaafar.

Aku dan isteri meninggalkan majlis skot Abu Bakar lebih kurang jam 1615H- melebihi tempoh waktu jemputan.  Kumpulan yang sama-sama meninggalkan majlis ialah skot Hussin, Sabari, Mahadzir dan Shohemi.


Tahniah Skot Abu Bakar dan isteri!


Skot Halim Jalal Naik Pangkat

Pada 10 April 2013, Presiden S37 menyampaikan maklumat bahawa skot Brig Jen Dato' Abdul Halim bin Jalal (RAMD) telah dinaikkan ke pangkat Mejar Jeneral.  Skot Halim akan bertukar ke Markas East Sabah Security Command (ESSCOM) yang baru sahaja ditubuhkan untuk menyandang jawatan Pengarah Sektor Pertahanan.


Skot Halim dari Bn Kasturi SPK ditauliahkan ke dalam Rejimen Askar Melayu DiRaja.  Beliau adalah antara skot 'Army' yang agak awal dapat aku temui kerana kami berpeluang sam-sama melanjutkan pengajian ke ITM Shah Alam.  Dia ambil Diploma Undang-Undang dan aku DBS antara tahun 1986-89. Sekali lagi bertemu apabila kami sama-sama melanjutkan pengajian di tempat yang sama untuk Diploma Lanjutan antara tahun 1994-96.  Seterusnya beberapa kali kami sama-sama bertugas di MinDef.

Sebelum dinaikkan ke pangkat sekarang, beliau pernah menjawat Panglima 11 Briged dan Panglima 5 Briged dan jawatan terakhir sebelum ini ialah Pengarah Pengurusan Latihan di Markas Pemerintahan Latihan dan Doktrin TD.

Dengan kenaikan pangkat ini, Skot Halim merupakan skot 37 yang ketiga mencapai tahap jawatan yang setaraf denga JUSA selepas skot Lt Jen Dato' Seri Ahmad Hasbullah dan skot Mej Jen Dato' Kamalruzaman TUDM.

Tahniah Skot Dato' Halim Jalal!


Khidmat Pelanggan S37

Pada 11 April 2013, Skot Ros Sanani Othman (Nani) dan seorang kawannya telah ziarah ke pejabat Kebetulan suami Nani, Adham Shah yang kebetulan adalah  'classmate' aku semasa di Tingkatan 3 di Sek Tunku Mahmud Iskandar (STMI), Pt Saidi.  Ini satu lagi kes perjumpaan pertama selepas tarikh 24 Jan 1981.

Pada 12 April 13, skot Azmi, Shohemi dan Dato Hazizan pula telah membuat appointment bagi membuat kunjungan ke pejabatku. Seronok sesekali  kawan2 lama datang melawat.  Nak harapkan aku yang keluar jumpa mereka memang tak ada harapan. Kalau nak jumpa pun tunggu majlis perkahwinan anak-anak skot atau pun reunion gathering.15 April 13

Pertemuan 4 skot dalam satu program ATM di Kuching.


dari kiri: Lt Kol Che Ruzlan Che Ishak,  Kol Jumali Salamat TUDM, Lt Kol Ishak Hj Johar dan Lt Kol Salihudin Daud (duduk)

19 April 13
Gambar berikut adalah pertemua dua ex-RMAF pilot di Kota Bharu.  Skot Alias bin Hamdan sekarang bekhidmat dengan Air Asia, manakala skot Saleh Amil bertugas dengan Asia Pacific Fligh Training School (APFTS) sebuah akademi penerbangan di Kota Bharu.  Alias menghadiri majlis graduasi anak perempuan beliau yang telah berjaya mendapat sayap penerbangan komersial (APL).
skot Salleh Amil (kiri) dan skot Alias Hamdan 
Coursemate No 1 FTS, TUDM Aloq Staq 1981 

PLEASE FEEL FREE TO VISIT MY ANOTHER BLOG:

coltoras1959.blogspot.com

TJP37029 STADIUM HANG JEBAT


PERTEMUAN DI
"STADIUM HANG JEBAT"


This topic is created dedicatedly to my skot Khairul Anuar bin Haji Ismail (fb nickname: Khairul Anuar Jms). We have two Khairul Anuar in TJP37, the other one is Khairul Anuar bin Yaacob- commissioned in Malaysian Special Service Regiment (or RGKM).  Khairul Anuar (Ismail) was born in Kedah on 1st May 1960. During his cadet officer training in SPK, he was in Jebat batallion and among the OC, he was quite popular  because he has his extra ability to move forward and talk in public. He was frequently tasked to be the MC in various ocassion.

Skot Khairul was commissioned into Ranger Regiment (3 Ranger Bn) and he left the Army in 1993 in the rank of Captain. 

During his service, he lost one of his eye sight caused by bobby trap splinter in one of military operation at Malaysia-Thai border in year 19xx. I do not have much information about him after leaving SPK and also the service. If i am not wrong, he joined (worked) with Beras Nasional (BERNAS). 

First time i met him was in 2009 during one of the reunion hosted by skot Dato Adnan Hashim in his business premis in Wangsa Maju. Second meeting was on 2nd Feb 13 at Wisma Perwira 4 Div and in the wedding kenduri of skot Dato Seri Hasbullah's son on 10 March 13. 

I was informed that, his wife passed away in 19xx and he married again later with Salinda binti Saad. Khairul is now settled down at Kampung Bukit Darat, Melaka since 19xx. Pada 24hb Mac 13 beliau mengadakan majlis perkahwinan anak lelaki beliau di Ballroom Stadium Hang Jebat.

Demi memenuhi jemputan sahabat skot ini, dan mempastikan tidak berlaku kelewatan pada tarikh tersebut aku telah membuat tempahan bilik di Hotel Seri Malaysia pada 23/24 Mac 13.

Menunggu Panggilan Hang Jebat

Sementara menunggu tarikh 24 Mac, beberapa pertemuan antara skot telah dilaporkan melalui facebook.

Pada 17 Mac 13, skot Abdul Razak Hussein (Presiden S37) telah mengadakan majlis Aqiqah untuk cucu sulungnya di rumah beliau di Taman Manjalara.  Malangnya aku tidak dapat hadir memenuhi jemputan beliau kerana berada di Seremban untuk menguruskan hal renovasi rumahku.  Dalam gambar kelihatan skot Dato Hazizan, Hj Raja Zakaria, Hj Wahid dan Abdul Razak Salim.
Pada 19 Mac 13, salah seorang skot yang bertugas di AIROD Sdn Bhd telah datang mengunjungi aku di pejabat atas urusan syarikat. Beliau ialah skot Mej (B) Hj Othman bin Md Jahim (dulu Bn Tuah) Sebelum ini beberapa kali juga beliau datang tetapi tidak berkesempatan untuk mengambil gambar.

Skot Othman adalah juga sama-sama menghadiri kursus di MTAT pada tahun 1999.  Beliau menamatkan perkhidmatan pada tahun 2008 dalam pangkat Mejar TUDM.  Jawatan terakhirnya ialah PS1 Perolehan di Markas Tentera Udara.  Setelah menamatkan perkhidmatan beliau menyertai beberapa buah syarikat sebelum menyertai ASB pada tahun 2011.

Berjumpa beliau semasa menghadiri kursus intensif Haji di Kelana Jaya pada tahun 2010 tetapi beliau menunaikan ibadah tersebut pada tahun 2011.Ke Melaka

Hari Sabtu, 23hb Mac 13, aku sekeluarga (isteri + 4 anak dan seorang cucu) bertolak ke Melaka. Bergerak dari rumah jam 1030. Aku dah buat booking bilik di Hotel Seri Malaysia Ayer Keroh (online) 3 minggu lepas kerana aku tahu di musim cuti sekolah memang sukar untuk mendapat bilik hotel terutama bandar-bandar destinasi pelancong seperti Melaka dan Port Dickson.  Perjalanan dari KL agak lancar sehinggalah melepasi exit Bukit Mahkota.  Lebuhraya mula sesak dan bergerak perlahan sehingga ke exit Seremban.  Mungkin weekend ni ramai orang KL yang berkelah ke PD.  Setelah melepasi exit Seremban, lalulintas lancar hinggalah keluar di exit Ayer Keroh dan sampai di hotel tepat jam 1300.  Tapi hanya boleh check-in jam 1400- so pergi ke R & R berdekatan untuk solat zohor dahulu.

 
.
Malam itu, kami makan di Medan Selera MPHTJ. Hidangan lauk asam pedas ikan bawal, ikan pari bakar, sambal udang petai, sup sayur, sotong goreng tepung dan telor goreng.  Lazat boleh tahan lazat. RM166.00.  OK jugak tu....

Keesokan harinya, aku check out hotel pada jam 1100 dan bertolak menuju Kompleks Sukan Hang Jebat di Krubong.  Jalan lebuhraya SPA yang lurus dan baik. Welldome Melaka, 15 minit sahaja dah sampai Stadium.  Awal sangat nak amsuk. Jadi pusing area situ untuk proses familiarisasi.  Lebih kurang jam 1150 baru melangkah amsuk dewan.

Seorang sahaja skot yang dah sampai iaitu Kapt (B) Hashim Hamzah TUDM.  Lepas aku sampai dan hampir selesai makan, skot Lt Kol Razak (Presiden) dan isteri pula sampai, lepas itu diikuti oleh skot Lt Kol Robert Foo dan isteri.

.
 
 
 
 

Aku terpaksa pulang awal (jam 1300) tidak dapat menunggu kawan-kawan lain kerana flight ke Langkawi (LIMA) pada jam 2115H, perlu buat persediaan.  Selepas aku meninggalkan majlis, skot yang sampai ialah skot Kapt (B) Sabari (TUDM). Razak sempat jumpa dia di car park. Kalau mengikut perbualan dalam fb, skot yang beria-ia nak datang ialah skot Mahadzir Hashim.  Kita tunggu berita dari skot-skot lain yang sampai selepas aku.


Alhamdulillah ramai lagi yang sampai petang itu.  Kalau ikut gambar di bawah setelah skot Sabari, adalah skot-skot Kol Abd Malik Ali, Mahadzir Hashim, Shohemi Hashim, Hussin Abdullah dan Lt Kol Khairul Anuar Yaakob.


TAHNIAH SKOT KHAIRUL ANUAR & PUAN SALINDA

"LIMA 2013"


24hb malam aku terbang ke Langkawi menaiki pesawat AK6320 dari LCCT Sepang - departure time 2115H.  Ramai pegawai-pegawai ATM yang satu peenrbangan dengan aku. Kesemuanya pergi untuk bertugas dengan LIMA 13.  Perjalanan mengambil masa 55 minit dan sampai LTA Langkawi pada jam 2200.  Take off awal tadi.  Di langkawi aku diinapkan di Hotel Four Point, berhampiran (kurang 1 km) dari Mahsuri International Exhibition Centre (MIEC).

Semasa LIMA 2013 ini aku ditugaskan menjadi LO kepada Menteri Pertahanan Republik Indonesia (MENHAN RI) Bapak Prof Ir Dr Purnomo Yusgiantoro dan anggota rombongannya.

pagi 25hb, aku bersama beberapa pegawai yang dilantik untuk mengendalikan delegasi Indonesia membuat urusan pentadbiran dan juga lawatan familiarisasi ke lokasi-lokasi penting. Lt Kol Hashumi TUDM (AO kepada PAT TNI),    Lt Kol Mohd Noorashid TUDM (AO kepada KASAU), Lt Kol Ridzuan (AO kepada KASAD) dan Kdr Nizam (AO kepada KASAL), En Shamsul (LO), Hajjah Rahmah (Pegawai Penginapan) dan Inspektor Yazid (SPO). 

Delegasi tiba pada jam 1630 petang dengan menaiki pesawat TNI-AU B737.  Berlaku sedikit kelewatan mengendalikan delegasi kerana jumpa delegasi yang agak ramai serta gabungan beberapa rombongan kecil yang sepatutnya sampai secara berasingan.  Satu tugas yang agak mencabar kali ini berbanding dua pengalaman menajdi AO sebelum ini iaitu LIMA 2007 (mejadi AO Korean Chief of Air Operations- wakil Chief of ROKAF) dan LIMA 2009 (menjadi AO kepada Qatari Chief of Air Ops- wakil Chief of RQAF).

Satu lagi cabaran ialah, aku duduk di Four Points Hotel, tetamu aku duduk di Langkawi Lagoon, lebih kurang 3km dari penginapanku.  Sebaik selesai mengurus penginapan, aku mendapat tugasan mengejut..kerana terpaksa membelikan ubat untuk Bpk Menteri di farmasi. Itu, lebih kurang jam 2015H.  Farmasi terdekat di Chenang -perjalanan 45 minit pergi/balik. Pergi bersama Bpk Lt Kol Muhammad Nafis (Pegawai Khas Pak Menteri) yang memegang preskripsi dalam bahasa Indonesia.  10 minit selepas serahkan ubat, dapat keperluan lagi satu, ubat terkurang satu jenis (tambahan)- keluar lagi ke farmasi. Balik dari farmasi, singgah Four Points tukar uniform (pakai batik) kerana Pak Menteri ada dinner di hotel jam 2030.

Gitu gini jam 2300 baru balik semula ke Four Point. Lepas solat Isyak, terbongkang sampai jam 0550 pagi.

Keesokan paginya (26hb) jam 0700 sudah ke Langkawi Lagoon Resort untuk menjemput Pak Menteri dan delegasi ke MIEC untuk majlis pelancaran LIMA 13.  Semasa menghantar pak menteri ke kerusinya, terjumpa dengan skot Lt Jen Dato Seri Hasbullah (TPTD). Sempat menembak gambar.


Selesai pelancaran sudah jam 0920. Pak Menteri hanya ada 25 minit sahaja untuk melawat booths di dalam MIEC. Sempat melawat 2 booths sahaja iaitu PTDI (IAe) dan Sapura.  Jam 0945 bertolak ke Hotel Helang kerana Pak Menteri ada 3 temujanji di sana.  Terdapat 2 temujanji yang tidak dapat dipenuhi kerana lokasi dan kesuntukan masa.

 Bpk Prof Purnomo, MENHAN RI (no 3 dari kanan)
Bersama Insp Yazid PDRM (PSO)

Selesai temujanji, bawa semula Pak Menteri ke MIEC untuk makan tengahari bersama PM, TPM, MENHAN dan mantan PM Tun Dr Mahathir sambil menonton air show. Gempaq juga petang itu dengan bunyi pesawat membelah awan Langkawi dengan pelbagai gaya.  Cuaca memang panas. Walau bagaimanapun, bagi aku yang telah menyertai LIMA sejak tahun 1997, sudah tak ada apa yang menarik lagi. Sama sahaja. Alhamdulillah tiada tragedi.

Selesai makan dan pertunjukan pada jam 1415, Pak Menteri terus berangkat ke LTA Langkawi untuk berlepas pulang ke KL seterusnya Jakarta dengan menaiki pesawat TNI-AU.

Apabila pesawat Boeing 747 TNI-AU menderas naik ke angkasaraya, maka selesailah tugasanku sebagai AO, lebih kurang jam 1550.  Alhamdulillah syukur segala-galanya berjalan lancar.  Menanti LIMA 15- menjadi AO siapa pulak nanti.

27hb adalah hari untuk aku berpeluang melawati isi MIEC dengan bebas. 

Hari ini juga aku bernasib baik dapat menemui beberapa skot di dalam MIEC.  Mula-mula aku jumpa Dato Hazizan di boothnya EMT yang memasarkan pesawat UAV (jenis Luna X) buatan Germany. Pekena Teh O dan kueh.  Jumpa juga dengan Dato Jamil Osman (Laksdya Bersara) yang juga konsultan syarikat berkenaan.


Selepas itu aku merayau lagi, singgah di booth Defence Australia dan ada sedikit perbincangan dengan John Gwyer (dari UTC Inc) dan Shamsul (Dinson).  Tengah berbincang masuk pula boss/skot aku (Mej Jen Dato' Kamalruzaman)- sambung perbincangan.  Dalam setengah jam, aku mohon diri untuk meneruskan lawatan.  Bertemu pulak dengan skot Zamani di hadapan Sukhoi/Irkut/MiG Company.

bersama skot Mohd Zamani

Aku bawa Zamani dia ke booth Dato Hazizan.  Tetapi Hazizan ada di booth sebelah.  Disana jumpa pula dengan dua lagi skot, Kepten (M) Abdul Rashid Suhaimee (ex-TUDM) dan Mahazir Ibrahim (ex RAD). Lima orang semua dapat reunion hari ini. Meriah.  Pekena nasi lemak spesel.


mini reunion: Dato Hazizan, Rashid Suhaimee, aku, Zamani dan Mahazir.


Aku sepatutnya pulang pada 1 April 13 (tarikh tiket yang telah ditempah).  Tetapi aku emmbatalkan penerbangan tersebut dan memilih untuk meniki pesawat TUDM. Aku pulang ke KL dengan menaiki pesawat CN235 pada 281100 Mac 13 dan tiba di PU Subang pada jam 12. Selamat sampai ke PU Subang pada jam 1340.  Lewat 20 minit kerana lama menunggu giliran untuk take off semasa di LTA Langkawi.


MAJLIS AQIQAH CUCU 
BRIG JEN DATO' ABD HALIM JALAL

Laporan berita bergambar dari Tuan Presiden S37 pada 30 Mac 13, bahawa skot Brig Jen Dato' Abdul Halim telah mengadakan majlis aqiqah untuk cucu beliau di Port Dickson.  Kalau mengikut gambar yang dipaparkan, antara skot yang hadir ialah Abdul Razak Siran, Shafie Arshad, Mubin Othman, Mohd Rizal Tan, Lod Atan dan Saiful Bahri Abdullah. 
\

.

sehari sebelum ke majlis Burn
.
MILITARY COMMUNITY
VOLUNTEERING DAY
DI PANGKALAN UDARA KL PADA 6 APR 13

Pada 6 April 13, di 32 lokasi (kem/pangkalan tentera) di seluruh negara telah dilancarkan satu program yang dinamakan "Military Community Volunteering Day (MCDC).  Ia di bawah program National Blue Ocean Strategy (NBOS) sebagai usaha merapatkan kerjasama antara masyarakat awam dan tentera.  Aku menghadiri majlis pelancaran di PU KL yang disempurnakan oleh YBhg Timbalan PTU.

Semasa majlis pelancaran tersebut dapat bertemu dengan skot Brig Jen Dato' Hj Azlan bin Abd Rahman (Panglima 12 Bgd) dan skot Felix Gonsalvez.

Majlis Perkahwinan
anak skot Kapt (B) Asmah bt Mustapha
DI IPOH PADA 6 APR 13

laporan dari skot Kapt (B) Azmi Abd Hamid yang berada di Ipoh menghadiri majlis perkahwinan anak skot Kapt (B) Asmah binti Mustapha. Dilaporkan antara skot yang hadir ialah Dato' Hazizan dan isteri dan skot Mardzuki bin Shukor dan isteri (skot Zawiyah bt Ariffin)

 
 
 

PLEASE FEEL FREE TO VISIT MY ANOTHER BLOG:
coltoras1959.blogspot.com

TJP37028 ACHIEVEMENT AND AWARDS


aN Achievement

Sepintas lalu, mengimbau keadaan pada 2 April 1980

Lukisan peta tapak "kompleks" SPK di Kem Seginting, Port Dickson pada tahun 1980 lebih kurang seperti di bawah ini.  Sebahagian kedudukan blok-bloknya pada tahun tersebut. Tapi memang tidak tepat kerana aku tidak banyak bahagian daya pengingatan aku yang hilang.  Lagi satu masa mengikuti latihan kedet masa itu, aku tak pernah terfikir untuk menulis kesah ini, jadi aku tidak prihatin atau observant pada masa itu.  Kerana setiap hari aku masa itu amat berharga, hanya menanti hari terakhir untuk keluar dari kem tersebut.

Lakaran peta SPK Kem Segenting 1980 (imaginasi sahaja)

Indek Petunjuk:
 • A- Balai Pengawal
 • B- Blok Platun Demo
 • C- Wisma Bentara
 • D- Wisma Perwira
 • E- RSAT
 • F- Blok Kedet Bn Kasturi
 • G- Blok HQ Bn Kasturi
 • H- Squad Hut Latihan Senjata
 • I- Pantai
 • J- Tangga 64 mata
 • K- Hutan dan Bukit Botak
 • L- HQ Bn Jebat
 • M- Surau Kedet
 • N- Dewan Makan dan Kantin 
 • O- Blok kediaman kedet Bn Jebat
 • P- Lapang sasar menembak 200 meter
 • Q- Kompleks Kem Sebatang Karah
 • R- Belukar untuk latihan IMP
Dari Balai Pengawal (dulu), kalau terus mengikut selekoh ke kiri akan ke Padang Kawat (Parade Square) yang di gunakan sebagai tempat latihan kawat untuk pegawai kedet dari Bn Jebat dan Bn Kasturi (Bn Tuah di Padang Kawat Kem Sebatang Karah).


Kalau kita berhenti di tengah-tengah jalan utama yang melalui tepi padang kawat Kem Segenting dan kita berpusing mengadap ke kanan, pemandangan adalah seperti dalam gambar di atas.  Nun di seberang sana ialah pantai Selat Melaka yang sentiasa menanti para pegawai kedet didenda rendam selepas berakhirnya change parade pada tengah malam- ikut suka CO atau 2i/c. 

Sebelah kanan padang kawat manakala di sebelah kiri ialah bukit yang ada 64 anak tangga.  Atas bukit itu adalah padang bola dan hutan kecil yang mengandungi squad hut untuk latihan menembak.  Kalau melihat gambar di bawah, kelihatan (latar belakang) ialah anak tangga tersebut.


Kalau lihat peta di atas, kawasan F ialah blok kediaman untuk pegawai kedet Bn Kasturi. Gambar blok-blok tersebut adalah seperti gambar di bawah.


Itulah keadaan Kem Segenting 30 tahun yang lalu......

Setelah SPK Segenting ditutup apabila Kompleks SPK baru siap di sebelah Kem Sebatang Karah (Kompleks KTD sekarang) dan pada tahun 1982 Kem Segenting telah diambil alih oleh AFATS (SPPTD) sehingga tahun 1992.  Selepas AFATS pindah ke Kem Sirusa, aku tak pasti unit mana yang mengambil alih Kem ini.  Bagaimanapun, lebih kurang tahun 2000 aku pernah singgah di sini dalam perjalanan pulang dari kampunng, kem ini digunakan sebagai pusat latihan rikerut.

Dalam tahun 2007/208, Kerajaan telah meluluskan satu projek pembangunan Kolej Tentera Udara di atas tapak Kem Segenting.  Maka seluruh kem perlu dipugar untuk memberi jalan kepada projek itu.  Ini adalah beberapa gambar saat-sat akhir wajah SPK Kem Segenting (Batalion Jebat dan Kasturi) hilang dari muka bumi.  Sedih dan sayu.


Ditangga inilah kami dilanyak semasa hari orientasi. slide roll dan forward roll nun dari atas bukit (padang tu) ke bawah (pangkal pokok tu)- tapi masa hari tu, pokok ni tak tumbuh lagi.  Kalau ada, lagi ramai lah kedet yang maut menghentam batang pokok tu.  nampak dekat ye...ko cuba la forward roll sekali.  64 anak tangga yoooop. You see the undulating ground and full with sharp stone and gravel.

Mantan Berek Jebat

bagaikan padang jarak padang tekukur- bagikan lepas diserang garuda- bagaikan perkarangan istana Melaka selepas Jebat mengamuk.

Tebing Maut untuk TJP37

  TAPAK 'SPK' HARI INI  

Pada 5 hingga 7 Januari 2011, aku menghadiri satu Bengkel Penulisan Buku Pelan Transformasi di PLPM, Port Dickson.

Lokasi PLPM itu betul-betul bersebelahan dengan Kem Seginting tempat aku mula-mula menjejakan kaki untuk mengubah kerjayaku menjadi seorang Pegawai Angkatan Tentera Malaysia dari April 1980 hingga Januari 1981. 

Kem tersebut bakal menjadi kampus Kolej Tentera Darat (KTD)yang masih dalam pembinaan.

Sebahagian dari tanah kebun getah yang dulunya dijadikan sebagai tempat kami belajar IMP (Ilmu Medan Perang)di bawah jurulatih FSjn William telah berubah menjadi kompleks Pusat Latihan Pengaman Malaysia (PLPM).  PLPM sebuah kompleks latihan yang lengkap dengan blok pejabat, kediaman (bertaraf hotel), fasilitet latihan, pusat rekreasi termasuk swimming pool.

Dari tepi pagar, kelihatan pihak kontraktor sedang pesat membina bangunan-bangunan untuk menjadi kampus Kolej Tentera Darat (KTD) yang sekarang beroperasi di PULADA, Kem Ulu Tiram.

 
dicopy dari www.braderafats22.blogspotcom

......setelah siap dibina dan digunakan. 

Markas KTD 
Masjid KTD
Padang Kawad KTD

Markas Kolej Tentera Darat (KTD) di Kem Segenting yang siap digunakan pada tahun 2012
Turut mencatat sejarah ialah Komandan KTD berpindah ke Kem Segenting ini ialah Kolonel Abdul Malik bin Ali dari TJP 37.  Bravo SKOT!

Telah hilang segala objek tanda kenangan 30 tahun yang lalu bermula dari jalan selekoh masuk ke Kem Seginting (posisi Balai Pengawal dulu di sebelah kiri selekoh). Dulu, kalau kita belok ke kanan ialah bangunan blok Platun Demo, Mes Bentara, Mes Pegawai dan Rumah Sakit (RSAT)  (sebelum berpindah ke Kompleks SPK baru di atas bukit (tahun 1982) yang sekarang digunakan oleh Pusat Latihan Artileri (PUSARTI) manakala tapak SPK (Tuah Bn) di Kem Sebatang Karah telah diambil oleh Pusat Latihan Armor (PULAMOR).

Segalanya tinggal kenangan.

Kem yang hodoh peninggalan Tentera British Perang Dunia II (mungkin) atau yang telah bertahun-tahun digunakan oleh Askar Melayu yang berjasa kepada negara semasa Zaman Dharurat dan Zaman Konfrontasi dengan Indonesia inilah yang melahirkan ramai pemimpin dalam ATM sekarang.  Ramai Panglima-panglima dalam TDM dan TUDM yang masih berkhidmat sekarang adalah produk SPK ini (sebelum ini adalah Pre-OCTU sehingga 1979).  Bermula dari TJP36, keseluruhan latihan pegawai kedet TJP dilaksanakan di sini.

Khusus untuk TJP37, yang merupakan 'intake' ke 2 pegawai kedet Tauliah Jangka Pendek yang dilahirkan oleh SPK Port Dickson.  Berikut adalah antara pencapaian KAMI.

  MEREKA YANG BERGELAR  

1
Lt Jen Dato' Seri Panglima Hj Ahmad Hasbullah bin Mohd Nawawi PSAT PJN SPTS DCSM DSAP DGMK DPMS DPMK DMPN


2
Lt Jen Dato' Abd Halim bin Jalal  PSAT DPKK3
Mej Jen Dato' Hj Kamalruzaman bin Mohd Othman TUDM PSAT DSAP DIMP   
4  
Mej Jen Dato' Zamrose bin Mohd Zain  PSAT DCSM DIMP
5
Mej Jen Datuk Hj Romlee bin Hj Yahya PSAT PSD DSAP DIMP


.
6
Brig Jen Dato' Hj Azlan bin Abd Rahman DSPN 7
Kapt (B) Dato' Hazizan bin Ahmad  DIMP
8
Mej (B) Dato' Hj Adnan bin Hj Hashim DIMP9
Brig Jen Dato' Hj Sanusi bin Hj Samion  DIMP10
Dato Mohd Azam bin Mohamad DBNS
11
Brig Jen Dato' Yohanez binti Ahmad DIMP TUDM


12
Brig Jen Dato' Haji Khairil Asri bin Bahrin DIMP TUDM

Image result for khairil asri


13
Brig Jen Dato' Haji Jaafar bin Marlan DSDK


14
Brig Jen Dato' Haji Hasaza bin Hanafiah DIMP

15
Brig Jen Dato' Jumali bin Salamat DIMP
Nota:
Walaupun ramai jurulatih-jurulatih kita semasa di SPK yang behenti ATM dalam pangkat Mejar atau Kapt sahaja, tapi tidak kurang juga yang berjaya menggapai bintang-bintang (walaupun ada yang terpaksa duduk di belakang anak muridnya sendiri).  Tuah ayam bukan Batalion Tuah) nampak di kakinya, tuah manusia, telah ditetapkan oleh Allah azzawajalla.
Antara mereka ialah:
 • Mej Jen Dato Che Hasni bin Ahmad (Armor)- bersara 2010 sebagai Panglima Pemerintahan Latihan TD
 • Mej Jen Dato Dahari bin Hussein (RAMD/KRD)- bersara 2010 sebagai AKS Perisikan di Markas TD - meninggal dunia 2016
 • Mej Jen Dato' Mohd Affendy Abdullah (JLJ)- bersara 2011 sebagai AKS Logistik Pertahanan, Markas ATM
 • Mej Jen Dato' Fazlur Rahman bin Mohd Irfan (RAMD)- bersara 2011 sebagai AKS Pasukan Simpanan, Markas Tentera Darat.
 • Brig Jen Dato' Hon Mun Long (RRD)- bersara sebagai Panglima 9 Briged, Sibu.
 • Brig Jen Norhuda binti Hj Ahmad (KRD)- masih berkhidmat dalam ATM- malah merupakan pegawai Tugas Am pertama yang mencapai ke pangkat ini.
TAHNIAH!
   YANG MENERIMA KURNIAAN   

Kol Felix Gonsalvez a/l Alexander TUDM
(menerima Pingat Tentera Udara (PTU) pada tahun 1990 semasa berpangkat Kapt TUDM)

Mula-mula aku ingin merekodkan nama-nama skot TJP yang telah menerima pingat sama ada Persekutuan atau negeri.  Aku usahakan melalui pelayaranku ke websait Bahagian Istiadat JPM.  Agak rumit kerana terpaksa membuka satu persatu mengikut tahun dan meneliti nama penerima 'line by line'.  Yang pasti kadang aku sendiri tak tau nama tersebut adalah skot aku.  Jadi aku ingin mohon maaf sekiranya nama SKOT tidak terdapat dalam senarai di bawah.  Kalau nak komplen, sila emel kepada aku atau tulis kat wall facebook.Lagi satu, aku hanya larat nak research setakat tahun 1994 sahaja.

Hari Keputeraan YDP Agong -  Jun 1994
 • Kapt  Zamrose bin Mohd Zain menerima pingat Kesatria Setia Diraja (KSD)
Hari Keputeraan YDP Agong -  Jun 1995
 • Tiada penerima dari warga TJP37 pada tahun ini
Hari Keputeraan YDP Agong -  Jun 1996
 • Mej Romlee bin Yahya TUDM menerima pingat Ahli Mangku Negara (AMN)
Hari Keputeraan YDP Agong -  Jun 1997
 • Mej Abdul Rashid bin Suhaimee TUDM menerima pingat Ahli Mangku Negara (AMN)
Hari Keputeraan YDP Agong -  Jun 1998
 • Penerima pingat Ahli Mangku Negara (AMN)
  • Mej Azemi bin Mat Saud TUDM
  • Mej Sanusi bin Samion TUDM
  • Mej Toharudin bin Abd Rasid TUDM
Hari Keputeraan YDP Agong -  Jun 1999
 • Penerima pingat Ahli Mangku Negara (AMN)
  • Mej Abdillah bin Abd Hamid
  • Mej Hamidah binti Hamidin
Hari Keputeraan YDP Agong -  Jun 2000
 • Mej Azlan bin Abd Rahman menerima pingat Ahli Mangku Negara (AMN)
Hari Keputeraan YDP Agong -  Jun 2001
 • Penerima pingat Kesatria Mangku Negara (AMN)
  • Lt Kol Hasaza bin Hanafiah TUDM
  • Lt Kol Kamalruzaman bin Mohd Othman TUDM 
Hari Keputeraan YDP Agong -  Jun 2002
 • Penerima pingat Ahli Mangku Negara (AMN)
  • Mej Zaliha binti Che Rus
  • Mej Ruslan bin Mohd Kadak @ Hj Shariff
Hari Keputeraan YDP Agong -  7 Jun 2003
 • Penerima pingat Kesatria Mangku Negara (KMN)
  • Kol Ahmad Hasbullahbin Ahmad Nawawi 
  • Lt Kol Zamrose bin Mohd Zain
  • Lt Kol Muhammad Suhaimi Hj Ashaari TUDM
 • Penerima pingat Kesatria Setia DiRaja (KSD)
  • Mej Majidi bin Kamarudin
 • Penerima pingat Ahli Mangku Negara (AMN)
  • Mej Frizan Ali bin Safi Mohd
  • Mej Anwar bin Mohd Yusof
  • Mej Noor Sabarina bt Abdullah @ Maisie Loly Joel
  • Mej Mohd Norzuki bin Ismail
  • Mej Abdul Razak bin Hussein
  • Mej Azlan Shah bin Dato Abdul Aziz
2004

Hari Kelahiran YDP Pulau Pinang - 12 Julai 2004
 • Lt Kol Abdul Malik bin Ali menerima Pingat Kelakuan Terpuji (PKT).
Hari Keputeraan YDP Agong -  Jun 2004
 • Penerima pingat Kesatria Mangku Negara (KMN)
  • Lt Kol Ajhman bin Hj Bakur
 • Penerima pingat Ahli Mangku Negara (AMN)
  • Mej Sazali bin Abdul Rauf 
  • Mej Zulkarnain bin Abu Bakar
  • Mej Ganese a/lJaganathan
2005

Hari Keputeraan Sultan Perak -  19 Apr 2005
 • Penerima Pingat Ahli Cura Si Manja Kini (ACM)
  • Mej Nazli bin Alias
  • Mej Salim bin Konek
Hari Keputeraan YDP Agong -  Jun 2005
 • Penerima pingat KMN
  • Lt Kol Azlan bin Abd Rahman
  • Lt Kol Nordin T P Kunjipathy
  • Lt Kol Ahmad Jamari bin Mohamed TUDM
 • Penerima pin AMN
  • Lt Kol Thian Pian Khong TUDM
  • Lt Kol Abdul Razak bin Mat TUDM
  • Mej Ahmad Azan bin Hj Ridzuan
  • Mej Nazli bin Alias
  • Mej Zulkhurnain bin Ahmad
  • Mej Khairuddin bin Mohd Zahari TUDM
  • Mej Mohamad Shuairi bin Abdullah TUDM
Hari Keputeraan Sultan Pahang  - 24 Okt 2005
 • Kol Kamalruzaman bin Mohd Othman menerima pingat Setia Sultan Ahmad Shah Pahang (SAP)
 • Lt Kol Hj Romlee bin Yahya TUDM menerima pingat Setia Mahkota Pahang (SMP).
Hari Keputeraan Sultan Selangor - 13 Dis 2005
 • Brig Jen Ahmad Hasbullah bin Mohd Nawawi menerima Darjah Paduka Mahkota Selangor (DPMS) yang membawa gelaran Dato'. Gelaran Dato' yang pertama.
TAHUN 2006

Hari Keputeraan YDP Agong -  Jun 2006
 • Brig Jen Dato' Ahmad Hasbullah bin Mohd Nawawi menerima pingat Johan Setia Mahkota (JSM)
 • Penerima Ahli Mangku Negara (AMN)
  • Mej Mohd Yusof Saidi
  • Mej Mohd Shafie bin Mohd Arshad
  • Mej Salihuddin bin Daud
  • Mej Mohd Mubin bin Othman
Hari Keputeraan YDPB Negeri Sembilan -  24 Jul 2006
 • Penerima Pingat Ahli Setia Negeri Sembilan (ANS)
  • Lt Kol Ghazali bin Puteh
  • Lt Kol Sam Fong Seow
 • Penerima Pingat Khidmat Cemerlang Masyarakat (PMC)
  • Mej Khalid bin Ismail
TAHUN 2007

Hari Keputeraan Sultan Kedah -  Jan 2007
 • Ahli Mahkota Kedah (AMK)
  • Lt Kol Abdul Malek bin Ali
  • Lt Kol Jaafar bin Marlan
  • Lt Kol Azlan bin Abd Aziz
  • Mej Thamilanty a/l Periasamy
Hari Keputeraan Sultan Kelantan -  30 Mac 2007
 • Penerima Pingat Bentara Setia Mahkota Kelantan (BSK)
  • Lt Kol Majdi bin Kamarudin
 • Penerima Pingat Ahli Setia Mahkota Kelantan (ASK)
  • Mej Robert Foo Yap Sia
  • Mej Goh Choon Peng
Hari Keputeraan Sultan Perak -  19 Apr 2007
 • Ahli Cura Si Manja Kini (ACM)
  • Lt Kol Noor Sabarina bt Abdullah @ Maise Lolly Joel
Hari Keputeraan YDP Agong -  Jun 2007
 • Kesatria Mangku Negara (KMN)
  • Lt Kol Jaafar bin Marlan
  • Lt Kol Sanusi bin Samion TUDM
  • Lt Kol Sarkiah binti Temenggung Zainudin Hipney TUDM 
  • Lt Kol Sabri bin Shamsudin
 • Ahli Mangku Negara (AMN)
  • Mej Salim bin Konek
  • Mej Hamdan bin Othman
  • Mej Othman Md Jahim TUDM
Hari Keputeraan Sultan Pahang  - 24 Okt 2007
 • Lt Kol Ishak bin Johar menerima pingat Setia Mahkota Pahang (SMP).
Hari Kelahiran YDP Negeri Sabah   - 27 Okt 2007
 • Lt Kol Ajhman bin Hj Bakur menerima pingat Ahli Setia Darjah Kinabalu (ADK).
TAHUN 2008

Hari Keputeraan YDP Agong -  Jun 2008
 • Kesatria Mangku Negara (KMN)
  • Kol Azlan bin Abd Rahman
  • Kol Abdul Halim bin Jalal 
  • Lt Kol S.Hamid bin Mohd Yusof TUDM
Hari Kelahiran YDP Pulau Pinang - 12 Julai 2008
 • Kol Kamalruzaman bin Mohd Othman TUDM menerima pingat Darjah Johan Negeri (DJN)
Hari Kelahiran YDPB NS - 22 Julai 2008
 • Lt Kol Mohd Fanashim Benson Mohd Hashim menerima Pingat  Pekerti Terpilih (PPT)
Hari Keputeraan Sultan Pahang - 24 Okt 2008
 • Mej Jen Dato' Ahmad Hasbullah bin Mohd Nawawi menerima Darjah Dato' Setia Sultan Ahmad Shah Pahang (DSAP) yang membawa gelaran Dato'. Gelaran Dato' yang ke 2.
TAHUN 2009

Hari Keputeraan Sultan Perak -  19 Apr 2009
 • Lt Kol Badrul Hisham bin Suda menerima pingat Ahli Cura Si Manja Kini (ACM)
Hari Keputeraan YDP Agong -  Jun 2009
 • menerima pingat Kesatria Mangku Negara (KMN)
  • Kol Abdul Malek bin Ali
  • Lt Kol Ahmad Ghazali bin Puteh
  • Lt Kol Ishak bin Johar
  • Lt Kol Mohd Fanashim Benson bin Hashim
Hari Kelahiran YDP Melaka  - 9 Okt 2009
 • Mej Jen Dato' Ahmad Hasbullah bin Mohd Nawawi menerima Darjah Cemerlang Seri Melaka (DCSM) yang membawa gelaran Datuk Wira. Gelaran Dato' yang ke 3.

TAHUN 2010

Hari Keputeraan Sultan Kedah -  21 Jan 2010
 • Lt Jen Dato' Ahmad Hasbullah bin Mohd Nawawi menerima Darjah Datuk Paduka Mahkota Kedah (DPMK) membawa gelaran Datuk. Gelaran Dato' yang ke 4.
Hari Keputeraan Sultan Kelantan - 31 Mac 2010
 • Brig Jen Abdul Halim bin Jalal menerima Darjah Datuk Paduka Kesatria Mahkota Kelantan (DPKK) membawa gelaran Dato'.
Hari Keputeraan Sultan Perak - 21 Apr 2010
 • Lt Jen Datuk Wira Ahmad Hasbullah bin Mohd Nawawi menerima anugerah Darjah Seri Panglima Taming Sari (SPTS) membawa gelaran Dato' Seri. Gelaran Dato' yang ke 5.
Hari Keputeraan YDP Agong - 5 Jun 2010
 • Brig Jen Dato' Abdul Halim bin Jalal menerima pingat Johan Setia Mahkota (JSM).
 • Kesatria Mangku Negara (KMN)
  • Kol Toharudin bin Abd Rasid TUDM
  • Lt Kol Yohanez binti Ahmad TUDM
  • Lt Kol Firdaus Quah bin Abdullah
  • Lt Kol Ahmad Nadzari bin Mat Isa
Hari Kelahiran YDP Pulau Pinang - 12 Julai 2010
 • Lt Kol Mohamad Shafie bin Mohd Ali TUDM menerima pingat Bintang Cemerlang Negeri (BCN)
Hari Keputeraan Sultan Pahang - 24 Okt 2010
 • Brig Jen Zamrose bin Mohd Zain menerima Darjah Dato' Paduka Indera Mahkota Pahang (DIMP) yang membawa gelaran Dato'.
 • Brig Jen Kamalruzaman bin Mohd Othman menerima Darjah Dato' Paduka Indera Mahkota Pahang (DIMP) yang membawa gelaran Dato'.
TAHUN 2011

Hari Keputeraan Sultan Perak - 29 Apr 2011
 • Lt Kol Abdul Razak bin Mat TUDM menerima pingat Ahli Cura Si Manja Kini (ACM).
Hari Keputeraan YDP Agong - 2 Jun 2011
 • Lt Jen Dato' Seri Hj Ahmad Hasbullah bin Mohd Nawawi menerima anugerah Panglima Jasa Negara (PJN) - membawa gelaran Datuk. Gelaran Datuk/Dato' yang ke 6.
 • Brig Jen Dato' Zamrose bin Mohd Zain menerima pingat Johan Setia Mahkota (JSM).
 • Brig Jen Hj Azlan bin Abd Rahman menerima pingat Johan Setia Mahkota (JSM).
 • Kol Hj Romlee bin Yahya TUDM menerima pingat Johan Setia DiRaja (JSD).
 • Kesatria Mangku Negara (KMN)
  • Lt Kol Azlan Shah Aziz bin Datuk Dr Abdul Aziz
  • Lt Kol Mohd Shafie bin Arshad
  • Lt Kol Mohd Hairudin bin Hj Mukri
HUT Kelahiran YDP Pulau Pinang - 12 Jul 2011
 • Brig Jen Hj Azlan bin Abd Rahman menerima Darjah Datuk Setia Pangkuan Negeri (DSPN) membawa gelaran Datuk.
TAHUN 2012

Hari Keputeraan Sultan Kedah -  14 Jan 2012
 • Lt Jen Dato Seri Ahmad Hasbullah bin Mohd Nawawi menerima Darjah Gemilang Seri  Mahkota Kedah (DGMK) membawa gelaran Datuk Wira. Gelaran Dato' yang ke 7.
Hari Keputeraan YDP Agong -  2 Jun 2012
 • Kesatria Mangku Negara (KMN)
  • Kol Hj Romlee bin Yahya TUDM
  • Kol Mohd Asri bin Ismail TUDM
  • Kol Zulkarnian bin Abu Bakar (RAD)
  • Lt Kol Abdul Razak bin Hussin (KAD)
Hari Keputeraan Sultan Pahang -  24 Okt 2012
 • Darjah Dato' Indra Mahkota Pahang (DIMP)- membawa gelaran Dato'
  • Brig Jen Haji Sanusi bin Samion TUDM
  • Mej (B) Haji Adnan bin Hashim (exRAJD)
TAHUN 2013

Hari Keputeraan YDP Agong -  1 Jun 2013
 • Panglima Setia DiRaja (PSD)
  • Brig Jen Dato' Hj Romlee bin Hj Yahya TUDM
 • Kesatria Mangku Negara (KMN)
  • Lt Kol Badrul Hisham bin Suda (RAJD)
  • Lt Kol Roslan bin Hj Shaari (KOD)
  • Lt Kol Kamaralzaman bin Tun Abdul Aziz (RRD)
  • Lt Kol Thien Pian Khong TUDM
Hari Kelahiran YDPN Pulau Pinang -  26 Ogos 2013
 • Darjah Yang Mulia Pangkuan Negeri (DMPN) yang membawa gelaran Dato' (Gelaran Dato' yang ke 8)
  • Lt Jen Dato Seri Hj Ahmad Hasbullah bin Ahmad Nawawi (RAMD)
Hari Keputeraan YDPN Melaka -  24 Okt 2013

 • Pingat Bintang Cemerlang Melaka (BCM)
  • Lt Kol Hj Abdul Razak bin Hussein (KAD)
Hari Keputeraan DYMM Sultan Pahang -  24 Okt 2012

 • Darjah Indra Mahkota Pahang (DIMP)
  • Brig Jen Dato' Hj Romlee bin Hj Yahya TUDM.
TAHUN 2014

Hari Keputeraan DYMM SPB Yang Di Pertuan Agong -  7 Jun 14
 • Kesatrian Mangku Negara (KMN)
  • Lt Kol Mohd Tahar bin Abdul Razak (KAD)
 • Ahli Mangku Negara (AMN)
  • Mej Tajry bin Jonid (RAD).


TAHUN 2015

Hari Keputeraan DYMM SPB Yang Di Pertuan Agong -  6 Jun 15
 • Johan Mangku Negara (JMN)
  • Mej Jen Dato Abd Halim bin Jalal (RAMD)
  • Mej Jen Dato Zamrose bin Mohd Zain (RAMD)
 • Kesateria Mangku Negara (KMN)
  • Lt Kol Hamdan bin Othman (RRD)
  • Lt Kol Johan Juan bin Abdullah (RRD)
  • Lt Kol Zulkhurnain bin Ahmad (JLJD).
Hari Ulang Tahun Kelahiran TYT Melaka -  10 Okt 15
 • Darjah Cemerlang Seri Melaka (DCSM) - Datuk Wira
  • Mej Jen Dato Zamrose bin Mohd Zain (RAMD)

Hari ATM -  16 Sep 15
 • Panglima Setia Angkatan Tentera (PSAT)
  • Mej Jen Dato Abd Halim bin Jalal (RAMD)
  • Mej Jen Dato Zamrose bin Mohd Zain (RAMD)
 • Pahlawan Angkatan Tentera (PAT)
  • Kol Toharudin bin Ab Rasid TUDM


Achievers

Until date (Ogos 2011), means 30 years after our commissioning date, majority of the the TJP37 Cadet Intake achieved the rank of Lt Col or equivalent. A small group still holding Major. Leading the high achievers of TJP37 is Pegawai Kedet Ahmad Hasbullah bin Hj Mohd Nawawi. He is now, Lieutenant General, holding the appointment of "Timbalan Panglima Tentera Darat (TPTD)" (since 1 Ogos 2011). 


The following are those who achieved above Lt Col, so far:

  LT JEN  


Lt Jen Dato' Seri Ahmad Hasbullah bin Hj Mohd Nawawi RAMD 
(Jebat)
TIMBALAN PANGLIMA TENTERA DARAT
MARKAS TENTERA DARAT


  MEJ JEN  


Mej Jen Dato' Kamarulzaman bin Mohd Othman TUDM
 (Jebat)
 AKS OPERASI DAN STRATEGIK
MARKAS TENTERA UDARA


Mej Jen Dato' Abd Halim bin Jalal RAMD
 (Kasturi)
KETUA STAF
MARKAS TENTERA DARATMej Jen Dato' Hj Zamrose bin Mohd Zain RAMD 
(Jebat)
KETUA MISI
TIM PEMANTAUAAN MINDANAO


Mej Jen Datuk Hj Romlee bin Hj Yahaya TUDM
(Jebat) 
PANGLIMA
MARKAS PEMERINTAHAN PENDIDIKAN UDARA


  BRIG JEN  

Brig Jen Datuk Hj Azlan bin Abd Rahman RAMD 
(Tuah)
MARKAS TENTERA DARAT

Brig Jen Dato' Hj Sanusi bin Hj Samion TUDM 
(Kasturi) 
MARKAS ATM- BOLP


Brig Jen Dato' Yohanez binti Ahmad TUDM (Bersara)
(Wanita) Brig Jen Hj Khairil Asri bin Bahrin TUDM

(Tuah) 

MARKAS ATMBrig Jen Hj Hasaza bin Hanafiah TUDM
(Kasturi)
KETUA STAF SISTEM

MARKAS PEMERINTAHAN BANTUAN UDARA


Brig Jen Hj Jaafar bin Marlan KPD

(Tuah) 


MARKAS TDBrig Jen Jumali bin Salamat TUDM
(Jebat) 
KOMANDER
PANGKALAN UDARA BUTTERWORTH


  KOLONEL  Kol Abd Malek bin Ali RAMD
(Tuah)
PENASIHAT PERTAHANAN
MALAWAKIL KOREA SELATAN


Kol Muhammad Suhaimi bin Hj Ashaari TUDM
(Kasturi)-
KETUA PEGAWAI OPERASI
AIROD SDN BHD
(pinjaman)


Kol Hj Toharudin bin Abd Rasid TUDM
 (Kasturi)
PENGARAH BANTUAN KHIDMAT
MARKAS ATM - KOMLEK


Kol Abd Halim bin Idris KRD
(Tuah)
PENGARAH MTBCO
BSPP - KEMENTAH
Kol Felix Gonsalves s/o Alexander TUDM
 (Tuah) 
PEGAWAI LAKSANA
PU BUTTERWORTH
Kol Ir Mohd Asri bin Ismail TUDM
(Kasturi)
KETUA STAF J4
MARKAS WILAYAH UDARA 1.


Kol Zulkarnain bin Hj Abu Bakar (Bersara) RAD
 (Jebat)
BERSARA


Kol Jumali bin Salamat TUDM 
(Jebat)
PENGARAH PEMBANGUNAN STRATEGIK
MARKAS TENTERA UDARA- BOS


Almarhum Kol Ajhman bin Hj Bakur KAD
(Tuah) 
MANTAN KETUA TIM
PROJEK KERETA PERISAI 4X4- TURKI
meninggal dunia pada 8 Ogos 2013


Almarhum Kept (Maritim) Abdul Rashid bin Suhaime
(bekas TUDM) 
(Jebat)
MANTAN PEN PENGARAH RANCANG OPERASI UDARA
APMM
meninggal dunia pada 8 Disember 2014


Kol Hj Mohd Sabri bin Shamsudin TUDM
(Tuah) 
KOMANDAN
INSTITUT TEKNOLOGI AERO SPACE


Kol Roslan bin Hj Shaari KOD
(Kasturi)
KETUA STAF
MARKAS PEMERINTAHAN LOGISTIK TENTERA DARAT


'
Kol Hj Mohd Tahar bin Abd Razak KAD

(Tuah)

PENGARAH SEKRETARIAT
MARKAS TENTERA DARAT'

Kol Khairul Anuar bin Yaacob RGKM

(Jebat)

PENGARAH GERAKHAS
MARKAS TENTERA DARATKol Mohammad Shuairi bin Abdullah TUDM
(Tuah)
PENGARAH MATERIEL
MARKAS TENTERA UDARA
Kol Kamaralzaman bin Abdul Aziz
(Tuah)
PEGAWAI KHAS
KETUA PENGARAH MKN, JPM.
 TAHNIAH! 

"the most glittering star from TJP37 galaxy - Ahmad Hasbullah"

Y.BHG DATO' SERI AHMAD HASBULLAH BIN MOHD NAWAWI
TELAH DILANTIK MENJADI TIMBALAN PANGLIMA TENTERA DARAT
BERKUATKUASA PADA 1 OGOS 2011, TAHNIAH!
  SUBHANALLAH  
 MEREKA YANG MENDAPAT HIDAYAH ALLAH 

Dengan izin Allah subhanahu wataala  dan di atas usaha dakwah rakan-rakan seagama, setinggi-tinggi kesyukuran kepada Allah kerana telah membuka hati rakan-rakan seperjuangan kami untuk memilih jalan kebenaran dan beriman kepada Allah. ALLAH AKBAR

PK Quah Boon Hock
Muhammad Firdaus Quah bin Abdullah
 (sekarang Lt Kol - RRD)

PK Peter Chong Pek Hock
Mohd Nasir Chong bin Abdullah (bersara Kapt RRD)


PK Hardav Singh
Mohd Azrul Hardav bin Abdullah (bersara Kapt TUDM)


PK Juan Chow Huat
Mohd Johan bin Abdullah (sekarang Lt Kol - RRD)

PKW Lolly Maisie Joel
Noor Sabarina binti Abdullah (bersara Lt Kol - KKD)

PKW Monica Mathilda Mowe
Shazarina binti Abdullah (bersara Kapt -KPA)


PK Raphael Tan Cher San
Rizal Tan bin Abdullah (sekarang Lt Kol)

 

PENULISAN BUKU

Lt Kol Ganesan a/l Jaganathan telah menulis sebuah buku mengenai pengalaman ngeri menjadi tawanan kumpulan pemberontak semasa beliau bertugas sebagai pegawai dalam Pasukan Pemerhati Tentera di Sierra Leone.  Buku tersebut bertajuk: 21 Days: A True Story of a Malaysian Hostage in Sierra Leone.

Summary of the Book.

On the 1st of May 2000, Major Ganase Jaganathan, who was stationed in Makeni, Sierra Leone as a United Nations Military Observer, was kidnapped at gunpoint by Revolutionary United Front (RUF) rebels. He and ten other hostages were systematically beaten, bound and clad only in their underwear, were taken to Matotoka in a commandeered UN vehicle, where they were joined by nine other hostages.

This is a true story of how Major Ganase Jaganathan, Commander Gjellestad (of Norway), Colonel Mendy of Kenya and seventeen others managed to stay alive in an increasingly volatile and hostile environment, with trigger-happy guerrillas often high on alcohol or drugs or both. 

A very good account of the under-preparedness and naiveté of the United Nations in dealing with international and civil conflicts.

aku dah beli buku ini sebagai menghargai dan mengiktiraf usaha kepada skot aku. 

 SKOT WANITA 

Kol Yohanez binti Hj Ahmad TUDM merupakan skot TJP37 (Wanita) yang mencapai pangkat tertinggi. Beliau dinaikkan ke pangkat Kolonel TUDM berkuakuasa mulai 28 Feb 2011 dan menjawat jawatan Pengarah Kewangan di Markas Tentera Udara.

 


INI PUN ACHIEVEMENT JUGA...


kata pepatah, PATAH TUMBUH, HILANG BERGANTI
tapi yang ini, YANG PATAH TERUS DIGANTI
Ni skot satu capoi dengan aku..... tapi senyapppppp je tak bagi tau..tahniah skot!
(Lt Kol Nazli bin Alias - RAMD)
"11 Nov 2011"

Lt Kol Salihudin bin Daud (RAMD)
melangsungkan perkahwinan pada 22 Sep 2012
Lt Kol Sahar bin Said (RAMD)
melangsungkan perkahwinan pada - 2014

PLEASE FEEL FREE TO VISIT MY ANOTHER BLOG:
coltoras1959.blogspot.com